A mnie się wydaje, że tu sa dwa problemy: brak elementarnej wiedzy o żywieniu ... Przyznaję, wiedzy nie mam najlepszej. Problem w tym, że nie za bardzo mam skąd ją czerpać. W internecie jest milion artykułów na temat żywności i tysiąc opinii. Na przykład: Przeczytałem ostatnio z kilkanaście artykułów na temat istoty nabiału w diecie. W części z [...]
Skóra nasza w ciągu roku i różnych czynności, które wykonujemy, narażona jest na wiele różnych czynników mających wpływ nie tylko na jej wygląd, ale również na funkcjonowanie całego organizmu. Wpływ na naszą skórę, mogą mieć między innymi: - niska, jak i wysoka temperatura otoczenia, w którym przebywamy, - alergeny w pożywieniu, - alergeny poza [...]
Oczywiście, że lepiej jeść produkty jak najmniej przetworzone. Kukurydza jest najbardziej modyfikowanym produktem. Poza tym jej jakość węglowodanów nie należy do zbyt dobrym.
Zarówno odżywkę białkową jak również gainer powinno się pić tylko i wyłącznie z wodą. Jedynym wyjątkiem jest mleko od zdrowej "wiejskiej" krowy, pasącej się na trawie. Dlaczego? Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy [...]
Zwiększyłbym tzw. NEAT, aktywność spontaniczną, gdyż 8h siedzenia to niska aktywność fizyczna po mimo trenowania na siłowni. Kalorii wydaje się być zbyt mało. Do eliminacji suszone owoce, sklepowe polędwice, konserwowa kukurydza, ryby z puszki, masło orzechowe z orzeszków ziemnych, co gorsza z dodatkiem cukru ( lidlowskie ), musli również jest [...]
makaron i pieczywo bym wyrzucił, co do miesa to pierś z kurczaka i jakaś mało tłusta ryba, dorsz lub flądra Makarn pełnoziarnisty czy z mąki durum jest dobry,pieczywo-choc lepsze produkty mniej przetworzone,jesli to bedzie prawdziwy razowy albo pelnoziarnisty to tez moze byc. Tłuszcz rybi jest zrodlem kwasow omega 3 i nawet nalezy umiescic je w [...]
Witam. Produkty błyskawiczne zawsze będą bardziej przetworzone. Jako stały element diety w dużych ilościach odpada. Jako rekreacyjny produkt jak najbardziej, w umiarkowanych ilościach.
Jedną z pułapek diety są produkty opisane jako niskokaloryczne, bez tłuszczu, bez cukru, dietetyczne, fit itp. Dają one sygnał, że można jeść bezkarnie, nawet na diecie. A to niestety nie jest prawda, ponieważ często mają one tyle samo kalorii co ich „normalne” odpowiedniki lub są bardziej przetworzone przez ich wartość odżywcza jest znacznie [...]
Na redukcji to dieta low-carb, to oczywiste. Ale low-carb nie oznacza zero węgli. Na pewno oznacza zero węgli prostych. Więc jeśli chodzi o węglowodany to należy spożywać li tylko złożone o niskim IG, czyli produkty jak najmniej przetworzone. Chleb z mąki razowej, czy to pszennej, żytniej, czy orkiszowej, wysokie typy (1800-2000) jest jak [...]
Powiedziałabym "słabo, słabo". Wbrew temu o co pytałeś na początku tematu, to u Ciebie produkty przetworzone stanowią bazę diety. Sporo nabiału, gotowe musli, słodkie jogurty, chipsy (?), ciastka, wędliny, mnóstwo chrupkiego pieczywa, parówki, ogórki konserwowe (one kalorie mają z cukru), dużo odżywki białkowej, mało mięsa. Pastella? dla mnie [...]
A teoretycznie, jeśli można to ocenić: największy wpływ na zalewanie przy budowaniu masy mięśniowej ma: znacznie przekroczony bilans? Produkty przetworzone? Czy uwarunkowanie genetyczne? Mnie się wydaje, że mam słabe predyspozycje genetyczne do tego, by mieć fajną sylwetkę. Jak przybierałem na wadze, to mięśni tyle co nic, a brzuch zalany [...]
Musisz starać się zmierzać do 5 posiłków w ciągu dnia o systematycznych porach. Dodatkowo staraj się wybierać produkty wysokiej jakości (jak najmniej przetworzone). Na razie efekty mogą być widoczne ale w krótkim czasie zaczną spadać i zwiększenie intensywności treningowej nic nie zmieni. Będziesz musiał zadbać o jedzenie.
A teoretycznie, jeśli można to ocenić: największy wpływ na zalewanie przy budowaniu masy mięśniowej ma: znacznie przekroczony bilans? Produkty przetworzone? Czy uwarunkowanie genetyczne?. Wszystko może mieć znaczenie.
Kłopoty z wypróżnieniem ma wiele osób, najczęstszą przyczyną tych problemów jest po prostu zła dieta, ale też małą aktywność fizyczna. Częstotliwość wypróżniania to bardzo indywidualna sprawa, ale jeśli zaparcia trwają więcej niż 4-5 dni warto udać się do lekarza ogólnego, celem dalszej diagnozy, lekarz na pewno zleci kilka badań krwi, które też [...]
Glikogen to wielocukier. Znajdujący się głownie w weglowodanach. Im wiecej mamy glikogenu we krwi, tym wiecej nasze cialo moze pracowac. Oto głowne węglowodany, białka, tłuszcze, jako takiego glikogenu samego w sobie nie ma do spozycia. węglowodany, białka, tłuszcze, alkohole. Jedzac posilek lub pijac napoje, produkty te rozpadaja sie na [...]
Raczej czego masz nie brać. Ogranicz węgle, szczególnie proste, najlepiej w ogóle je wyrzuć i do tego wszystkie produkty przetworzone, fasty itd.. Do tego aero, siłka i będziesz wyglądał jak młody bóg.
Jedzenie białego pieczywa to odwieczny dylemat wielu osób. Szczególnie tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Powszechnie panujące przekonania mówią o tym, że pieczywo warto wyeliminować z diety w sytuacji, gdy chcemy odżywiać się zdrowo i zmienić swoją sylwetkę na lepszą. Czy jednak należy eliminować całe pieczywo z naszych diet? Bez wątpienia warto [...]
Początki układania diety są trudne, ale przyjrzenie się swoim posiłkom i wprowadzenie korekt wychodzi tylko na dobre. Jak się do tego zabrać? Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie kaloryczne. Pomocne w tym będą informacje zawarte w artykule: http://potreningu.pl/articles/1873/jak-prawidlowo-okreslic-zapotrzebowanie-na-energie- W drugiej [...]